На початок сторінки

Це був не просто успіх, це була справжня перемога...

date_range 01.03.2019

Провідний економіст приватного підприємства "Ель Гаучо" розповів яких результатів допомогла досягнути автоматизація сільськогосподарського підприємства...

Провідний економіст приватного підприємства "Ель Гаучо" розповів яких результатів допомогла досягнути автоматизація сільськогосподарського підприємства...

Автоматизація сільськогосподарського підприємства "Ель Гаучо" дала можливість в режимі реального часу і з будь-якої точки світу побачити інформацію про десятки тисяч тонн в розрізі культур, сортів, гібридів, їх фізичний стан і місце зберігання.

Назвіться, будь ласка. Розкажіть в якому місті і ким ви працюєте?

Мене звуть Михайло Волченко. Я працюю провідним економістом на приватному підприємстві "Ель Гаучо". Територіально, фірма знаходиться в Тернопільській області, але засновник, головний бухгалтер і я знаходимось в Києві.

Чим займається ваша компанія?

Наша фірма займається рослинництвом з подальшою реалізацією як на внутрішньому ринку, так і на експорт. Основний акцент робиться на кукурудзу, сою і соняшник. Останнім часом, ми розширюємо не тільки посівні площі, а й глибину виробництва: був побудований насіннєвий завод для виробництва насіння сої та пшениці, деякі поля перейшли на вирощування насіннєвої кукурудзи під поливом.

Яка фірма супроводжує вашу компанію?

На сьогодні, наше підприємство обслуговується консультантом з Тернополя - компанією "Цифрові інновації".

Розкажіть докладніше, в чому полягає бізнес вашої компанії?

Для себе, ми виділяємо два чітких напрямки в рослинництві: вирощування товарної продукції і насіннєве виробництво. На сьогодні, ми вирощуємо кукурудзу, сою, пшеницю, ріпак, соняшник і горох - все це під реалізацію. Найчастіше, кукурудза, соя та ріпак далі експортується безпосередньо або через трейдерів, соняшник і пшениця - продається на місцеві елеватори.

Насіннєвий напрямок почалося з пшениці і сої. Пару років тому був побудований насіннєвий завод, який дозволяє очищати, калібрувати, протравлювати і фасувати якісний продукт для подальшої реалізації. Цей напрямок є більш прибутковим, але обмежується попитом на внутрішньому ринку. Цього року вирішили спробувати вирощувати насіннєвий горох - подивимося, що з цього вийде.

Які вузькі місця могла б допомогти "розширити" автоматизація? Чи були вже автоматизовані якісь ділянки?

Проблема автоматизації виникла сама по собі. Якщо врахувати, що раніше весь складський облік вівся в зошитах, а потім переносився в Excel, то зі збільшенням обмолоту у фізичній вазі - кількість помилок при перенесенні виростало пропорційно. Коли до цього додалися процеси сушки/чистки і роботи насіннєвого заводу - це число зводилося до степеня. Деякі дані неможливо було отримати в процесі виробництва і доводилося очікувати повного завершення протягом декількох днів, а то і тижнів. Це призводило до того, що загальні підсумкові дані про наявність продукції на складі збиралися тривалий період часу, а їх достовірність була під сумнівом.

Зі збільшенням обсягу роботи, керівництво поступово відпускало нитки контролю інших напрямків, що поступово приводило до тимчасового хаосу в деяких процесах і уповільнення загального розвитку.

Нам потрібна була єдина інформативна база, в якій була б не тільки оперативна інформація про товарні залишки, а загальний звід за наявністю всіх матеріальних цінностей (насіння, хімія, ПММ, запчастини), стан полів і план на найближчий час.

Як вирішили автоматизувати процеси в компанії?

Ми почали шукати готові рішення на ринку і в підсумку звернули увагу на систему BAS. Для того, щоб більш чітко розуміти всі можливості цієї програми, нами був пройдений курс навчання.

В цей час, паралельно, ми співпрацювали з ЄБРР за програмою ефективності енергозбереження. Виявилося, що є можливість отримати грант на автоматизацію. В ході спілкування з представником банку і пошуком консультанта (важливим критерієм було територіальне розташування), зупинилися на компанії "Цифрові інновації".

Для реалізації наших цілей компанія "Цифрові інновації" запропонувала впровадження програмного продукту BAS.

Саме так почалося наше знайомство і подальша співпраця.

Як реалізували це рішення?

Для виконання умов гранту, ми були вписані в чіткі часові рамки. З іншого боку - нам потрібно було встигнути впровадити основні процеси до початку обмолоту. Впровадження почалося з травня, поступово переводячи всіх комірників на роботу в базі, а вже через 2 місяці була повністю перенесена вся робота бухгалтерії. Всі відділи підприємства почали працювати в єдиному інформаційному середовищі, що розкрило безліч бізнес-процесів, які раніше були задвоєні, а то і затроєні! Для більшості користувачів робота з BAS була чимось новим і важким, тому що до цього потреби вести облік на якомусь електронному носії не було. Можна багато розповідати про те, скільки годин було витрачено консультантами на навчання наших співробітників, але результат перевершує всі очікування.

Для себе виділяю найбільш важливим ефектом від впровадження - автоматичний облік залишків продукції. Це була доробка, яка полягала в підключенні вагової до інформаційної бази і створенням інтерфейсу вагаря. Ми обмежили будь-який рух на току поза пропускний пункт, таким чином - будь-яке переміщення продукції призводило за собою автоматичне переміщення і в інформаційній базі. Тільки вдумайтеся: доступ до інформації про десятки тисяч тонн в розрізі культур, сортів, гібридів, фізичному стані і місце зберігання в режимі онлайн! Це був не просто успіх, це була справжня перемога. Тепер можна було зайти в будь-який момент, будь-якого часу доби, з будь-якої точки світу і побачити всю необхідну інформацію. Час, який ми обчислювали годинами і днями на формування такого звіту, скоротився до кількох хвилин.

Далі, ми підключили до цієї системи лабораторію, і тепер в такому режимі було видно не тільки наявність продукції, а й врожайність з поля, вологість, засміченість, кількість білку, олійність та інші, необхідні для експорту, показники. Тепер, директор, комірник, лаборант, бухгалтерія, логісти та інші співробітники працювали в єдиній базі, що призвело до максимальної мінімізації помилок.

Яких конкретних результатів допомогла досягти автоматизація?

Якщо тезисно, то ми скоротили час формування звітів в тисячі разів, вийшли на абсолютно новий рівень складського обліку, збільшили ефективність нашого виробництва, зробили великий крок у розвитку агрономії і плануванні, звільнили десятки робочих годин через викорінення дублювання бізнес-процесів.

Фірма зростає, і вона досягла того рівня, коли ведення обліку стало вузьким місцем в її розвитку. Впровадження автоматичного обліку на базі BAS дозволило не тільки прибрати це обмеження, але і надати значне прискорення в подальшому розвитку.

З кожним днем ​​я все більше переконуюся, що ми прийняли правильне рішення, як у виборі самої інформаційної бази, так і у виборі консультанта.